Radiocolumn: Geld over

Door Jan Mastemaker, uitgezonden op 20 juni 2008

Heeft U het vanmorgen ook gelezen in de Schager Courant?
Waarschijnlijk niet en anders bent U het alweer vergeten. Als dat zo is, is het precies goed en is het doel bereikt. Waar gaat dit over? Nu, vanmorgen was in het regionale nieuws te lezen dat de gemeente Niedorp vorig jaar 4 ton heeft overgehouden. 4 ton? De belangstellende lezer zal zeggen: Dat is goed gegaan, er is blijkbaar goed begroot, ik heb dus niet te veel belasting betaald en de gemeente heeft blijkbaar haar plannen behoorlijk goed gerealiseerd. Een pluim voor het beleid.

U denkt misschien, ja maar een begroting is een begroting en cijfers zijn cijfers, en dat zal zeker voor de afrekening gelden. Maar dat is dus grote flauwekul. Met cijfers kun je heel veel doen. Zonder verkeerde dingen te doen kun je DEZELFDE zaken zo opschrijven dat je problemen krijgt, maar ook even anders en je krijgt een pluim.
Nieuwbakken wethouders financiën (ik ben het zelf ongeveer 20 jaar geweest) horen dan van hun afdeling financiën bijvoorbeeld, dat er 2,5 miljoen over is op de rekening van vorig jaar. De chef financiën is nog niet uitgesproken of de wethouder heeft al contact met de krant. Hij denkt te scoren, is trots. Wat zal hij een complimenten krijgen. Nee dus. Eerst reageert de raad als door een wesp gestoken: De OZB had niet verhoogd moeten worden. Het beleid is blijkbaar niet goed uitgevoerd, om te eindigen met: Waar zullen we dat geld eens even aan gaan uitgeven. De arme wethouder blijft gedesillusioneerd achter en heeft een paar problemen. Een standje waar complimenten werden verwacht en aan de Raad uitleggen dat dat geld niet allemaal uitgegeven kan worden omdat het eigenlijk helemaal niet over is.

Cijfers zijn toch cijfers?? Maar ja, een aanbestede weg loopt wegens procedures een paar maanden vertraging op –kan zomaar gebeuren- en op de rekening is geld over. Maar ja, dat geld is natuurlijk niet ECHT over, het schuift alleen iets op. Of de besteld brandweerauto komt niet in december, maar in januari. Weert een beste meevaller op je rekening. Maar niet heus dus.

Toen ik wethouder financiën was, hielden we ALTIJD  400.000 gulden over. Minder kon niet, dan vond de Raad dat je te riskant begroot had, meer moest ook niet, want dan vond de Raad dat de belastingen onnodig waren verhoogd en dat het geld besteed moest worden aan leuke dingen voor de burger. Watrna de wethouder dus met het zweet op zijn voorhoofd moest gaan uitleggen dat er eigenlijk niks weg te geven was.

Maar zult U zeggen cijfers liegen toch niet. Je kunt toch niet elk jaar op 400.000 gulden of euro’s uitkomen? Nu, luisteraar, dat kan makkelijk en het werkt perfect. Ten eerste zie je van te voren aankomen dat de weg waar we het net over hadden later wordt opgeleverd en dat de brandweerauto niet op tijd komt zullen goede ambtenaren je ook wel vertellen. Dat geld zet weg in een voorziening en je meldt dat aan de Raad. In de loop van het jaar heb je goed naar de Raad geluisterd. Je vangt op dat trottoirs opgeknapt moeten worden, dat er meer speelapparaten voor kinderen moeten komen, dat de bieb te weinig boeken heeft enz. Voor dat soort zaken ga je reserveren in een potje met een bestemming die je aan de Raad meldt. Zo kom je op 400.000 en is iedereen tevreden.

Goed gedaan Niedorp.