Einde SETA dichtbij

ingevoerd op 16-1-2008

De kans dat de ambtenaren van Schagen, Zijpe en Anna Paulowna vanaf 2010 in één ambtelijk bedrijf werken, het SETA model, is dinsdagavond geslonken tot bijna 0.

De fracties van de VVD en de PvdA in Schagen, die samen een meerderheid hebben in de gemeenteraad, lieten in een vergadering met de raden van Zijpe en Anna Paulowna weten geen heil meer te zien in het samenwerkingsverband. Hiermee lijkt de stekker uit het project te zijn getrokken.

De politiek is het over één ding eens: de drie gemeenten zijn afzonderlijk te klein om voldoende kwaliteit te kunnen bieden. Daarom werd gewerkt naar een ambtelijke fusie.

De VVD fracties van Schagen en Zijpe waren nog het meest duidelijk. Een ambtelijke samenvoeging waarbij de afzonderlijke besturen (gemeenteraden en colleges) blijven bestaan is geen optie meer. De fracties kiezen, vooral uit financiële overwegingen, liever voor herindeling.

Ook de PvdA in Schagen zei tegen Seta te zijn, vooral omdat aan het plan van aanpak veel mankeert.

Fractievoorzitter Henk Huijser wilde echter niet praten over het alternatief van herindelen. `Wij praten hier over Seta en zeggen daar nu nee tegen`, zei hij. Hij beloofde de argumenten van de andere partijen mee te nemen en binnen twee weken met een definitief standpunt te komen.

De Schager PvdA zal de komende dagen overleg voeren met het Schager college en de Seta-stuurgroep. Wethouder Nijboer van Schagen zei namens de stuurgroep alles te zullen doen om de kritiek van de PvdA weg te werken.

Of dat gaat lukken is twijfelachtig. De PvdA zei in een interview voor Streekradio Schagen FM weinig nieuwe argumenten te hebben gehoord. Eind januari laat de fractie weten wat de definitieve beslissing is.
Pieter Eelman van de VVD in Schagen `blaast SETA op` ..... Pieter Eelman van de VVD in Schagen `blaast SETA op` .....
De burgemeesters van Anna Paulowna, Zijpe en Schagen ..... De burgemeesters van Anna Paulowna, Zijpe en Schagen .....