AZC Schagen van de baan (update)

PvdA trekt steun in

De PvdA in Schagen heeft dinsdagavond de stekker getrokken uit de vestiging van een nieuw Asielzoekerscentrum in Schagen.

Henk Huijser zei zich de afgelopen weken rotgeschrokken te zijn van het gebrek aan begrip en solidariteit onder de Schager bevolking. `Draagvlak ontbreekt en er is zeer grote weerstand. Het mag niet zo zijn dat er een wig wordt gedreven tussen voor en tegenstanders`, zei Huijser. Hij doelde daarmee op de informatieavonden die onlangs in KDanz zijn gehouden.

De VVD en Duurzaam Schagen hadden al eerder aangegeven tegen een nieuw asielzoekerscentrum te zijn. Nu de PvdA zich bij de tegenstanders heeft gevoegd is er geen meerderheid meer in de Schager politiek voor de vestiging van een nieuw AZC.

Onverwacht kwam de VVD met kritiek op de PvdA. Pieter Eelman van de VVD zei niet te snappen hoe de PvdA, altijd voorstander van een AZC, op zo’n korte termijn van mening kon veranderen.

`Wij zijn altijd tegen geweest, maar hadden graag de mening van de bewoners gehoord via een referendum`, zei Eelman. Ook wilde de VVD weten waarom burgemeester Westerink de portefeuille AZC van een wethouder had gekaapt.

Vooral die laatste opmerking stuitte op fel verzet van de raad en burgemeester Westerink. Westerink, die al 9 jaar het AZC in portefeuille heeft, zei de opmerking van Eelman `flauw` te vinden.