Schagen wil referendum

Al ruim 1.000 handtekeningen ingezameld

Inwoners van Schagen zetten massaal hun handtekening voor het houden van een referendum over een nieuw te vestigen asielzoekerscentrum in de stad. Dinsdagavond, twee dagen na de start, had de initiatiefgroep al rond de 1.000 handtekeningen ingezameld.

De initiatiefgroep, die zegt zelf een neutraal standpunt in te nemen, vindt dat inwoners van Schagen zich in een referendum voor of tegen een nieuw AZC uit moeten spreken.

Dinsdagavond werden ook handtekeningen ingezameld bij KDanz in Schagen. Daar werd de eerste van twee informatieavonden over een nieuw AZC gehouden.

Tijdens die avond konden inwoners zich uitspreken over 8 mogelijke locaties voor de bouw van een nieuw AZC. Op borden konden ze aangeven welke van de 8 locaties ze het meest geschikt vinden. Veel bezoekers grepen de avond echter aan om hun tegenstem te laten horen.

Burgemeester Westerink, die aanwezig was om vragen te beantwoorden, had een ander beeld van de avond. `Opvallend is, dat ik bijna alleen voorstanders heb gesproken`, zei Westerink.

Westerink zei op voorhand niet tegen een referendum te zijn. Ook overweegt hij een onafhankelijk representatief onderzoek waarbij de mening van de bewoners van de verschillende wijken in beeld kan worden gebracht. In oktober gaat de gemeenteraad in debat over een nieuw AZC.
Op de informatieavond kwamen ongeveer 300 bewoners af Op de informatieavond kwamen ongeveer 300 bewoners af
Buiten werden handtekeningen ingezameld voor het referendum Buiten werden handtekeningen ingezameld voor het referendum
Een volle zaal van KDanz Een volle zaal van KDanz
Bewoners konden zich over alle facetten laten informeren Bewoners konden zich over alle facetten laten informeren
Bezoekers bekijken de ingevulde briefjes Bezoekers bekijken de ingevulde briefjes
Veel `nee` op de prikborden Veel `nee` op de prikborden
Volgende week donderdag is er nog een informatieavond Volgende week donderdag is er nog een informatieavond