Schouw van sloten start maandag

ingevoerd op 17-10-2008

Komende maandag gaan 400 schouwmeesters van het Hoogheemraadschap op pad om sloten te schouwen. Zij zijn herkenbaar aan blauwe vestjes met op de rug het logo van het hoogheemraadschap en de tekst ‘schouwmeester’.

De schouwmeesters controleren of de eigenaren van land dat grenst aan sloten het onderhoud aan hun sloot hebben uitgevoerd. Brede en schone sloten zijn van belang voor een goed functionerende waterhuishouding.

Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier zorgt er voor dat het water in de sloten in Noord-Holland boven het IJ op het juiste peil blijft. Als het veel heeft geregend, draaien de gemalen op volle toeren. Via sloten, vaarten kanalen en meren, wordt het water afgevoerd naar zee.

Het onderhoud van de sloten is van groot belang voor een goede aan- en afvoer van het water uit de polders.

Het hoogheemraadschap kan onmogelijk alle 20.000 kilometer sloot onderhouden. Daarom zijn eigenaren van percelen die aan een sloot grenzen vaak verplicht om hun gedeelte van de sloot te onderhouden.

Mocht een eigenaar te weinig aan onderhoud hebben gedaan, dan krijgt hij een schouwbrief waarin gevraagd wordt om dat binnen drie weken alsnog te doen. Voor vragen is het Hoogheemraadschap bereikbaar via nummer 0299 - 66 30 00.